Kako očistiti fuge keramičkih pločica?

Ništa nije gore od prljavih a teško dostupnih mjesta u našoj kući ili stanu a jedno od tih mjesta su i fuge keramičkih pločica

Kako očistiti fuge keramičkih pločica?

Keramiku su ljudi koristili hiljadama godina. Keramika je glina oblikovana te pečenjem na visokim temperaturama dobila je konačan oblik.

Stare civilizacije poput egipatske ovladale su tehnologijom izrade crijepa i opeke, posuđa od pečene gline, ukrasnih vaza te pločica. Keramičke pločice jedan su od najtrajnijih građevinskih proizvoda ikad. Želja za uređenjem životnog prostora održala se sve do danas pa stoga nema kuće ili stana koji nema keramičke pločice bilo to zidne ili podne.

Veliki dio nekog prostora kuće ili stana zasigurno zauzimaju pločice. Pažljivo odabrane pločice sigurno krase kupatilo, kuhinju ili neki drugi prostor u vašem stanu ili kući. Ipak, zbog nedostupnosti ali i drugačijeg materijala s vremenom iako su same pločice čiste,održavanje fuga između pločica može predstavljati pravi izazov. Kako se onda uhvatiti u koštac sa ovim neugodnim zadatkom?

Čišćenje pločica i fuga
U ekstremnim slučajevima jedino rješenje je zamjena pločica. Ipak, u većini slučajeva sjaj pločica i fuga može se vratiti temeljitim čišćenjem. Ako je fuga keramičkih pločica uprljana ostacima sapuna koji se stvrdnuo, ako su na njima gljivice i plijesan te neka druga nečistoća, započnite čišćenje ribanjem fuga tvrđom četkom umočenom u neko sredstvo u prahu. Nakon toga isperite površinu sa čistom vodom.

Ako su mrlje još uvijek prisutne napravite izbjeljivač tako da pomiješate u omjeru pola pola, tekući hlor i vodu te to sredstvo nanesite na fuge pločica spužvom ili koristeći posudu sa prskalicom koju ste dobro prethodno isprali i osušili i koja se može koristiti u te svrhe jer je ovo sredstvo jako. Sačekajte desetak minuta pa ponovno nanesite sredstvo. Nakon daljnjih deset minuta isperite površinu čistom vodom.

Još jedan savjet kako bi mogli očistiti fuge na vašim keramičkim pločicama je da pomiješate prašak za pecivo sa vodom i nanesete na fuge. Koristeći četkicu za zube istrljajte i ostavite da djeluje 15-tak minuta. Nakon toga isperite sve sa mlakom vodom i ispolirajte.

Pročitajte i ovo: Kako odabrati keramičke pločice?

 

Pročitajte i ovo:

Kako odabrati keramičke pločice?

Leave a Reply

Your email address will not be published.